Böcker med allt du behöver veta

Välkommen till Kungliga Hundars Förlag, det lilla förlaget med de stora hundböckerna.
Vi önskar finnas som ett komplement till befintliga hundförlag och har som mål att ge ut innehållsrika och fina böcker för dig som älskar hundar.

Våra böcker Recensioner

Grundare

Kungliga Hundars Förlag grundades år 2019 av Tina Gavling och Helena Eriksson då de ville ge ut boken Hundutställning med sikte på Best in Show. Vana vid att göra allt själva och med orden ”hur svårt kan det vara?” i bakhuvudet valde de därför att starta upp ett litet förlag. Namnet är sprunget ur kursföretaget Kungliga Hundar som Tina Gavling själv grundat.

Tina Gavling har drivit hundföretag sedan 2008 och driver utöver förlaget även Göteborgs Hundkoncern samt Göteborgs Hunddagis, Kungliga Hundar, Göteborgs Hundarena och Royal Dog Education som alla är en del av just Göteborgs Hundkoncern. Tina har även kennel under kennelnamnet Royalty Rocks där hon föder upp jakthundar. Hon har själv sju hundar hemma samt ett antal tikar ute i foderhem. Med sina egna hundar jagar hon, tävlar lydnad och rallylydnad samt tränar barmarksdrag. Med sju hundar i huset behöver Tina sällan vara sysslolös.
Helena Eriksson har jobbat på Tinas företag sedan 2010 och driver även Göteborgs Hunddagis tillsammans med henne. Helena är utbildad socionom i botten och arbetar även som föreståndare på Stallyckan, en liten hästgård i Marks kommun som bland annat bedriver daglig verksamhet enligt LSS. Helena har arbetat som hundinstruktör sedan 2010 och har själv tre hundar som hon tränar och tävlar i allt ifrån jakt till lydnad och freestyle. Hon jobbar även som lärare hos Svenska Terapihundskolan och har utbildat sin hund Rey för arbete inom hundunderstödd terapi. Tillsammans med Svenska Terapihundskolans VD Sara Karlberg har hon skrivit boken Sociala Tjänstehundar – Omsorg utan ord. De har även podden Hälsans Hundar ihop.

Vår vision

Vår vision är att kunna ge ut inspirerande och innehållsrika böcker som läsaren har nytta av oavsett om denne är nybörjare eller har tränat hund i många år. Vi vill finnas som komplement till befintliga hundförlag och att våra böcker blir ett självklart inslag i varje hundintresserads bokhylla. Böckerna är tänkta att vara så fullspäckade av matnyttig information att läsaren då och då kommer tillbaka till boken för att söka information och uppdatera sig.
Vi ger ut böcker där författarna baserar sin träning på modern forskning kring hundar och inlärning. Böckerna innehåller belöningsbaserad träning oavsett vilket ämne

Våra böcker

Hundustställning-med sikte på Best in Show

Den här boken avser att ge en ordentlig inblick i hundutställningarnas förtrollande värld. Den innehåller allt ifrån regler och hur hundutställningar går till rent praktiskt till hur du kan ställa upp och visa din hund på bästa sätt. Kanske viktigast av allt, vi berättar också om alla våra favoritknep kring hur du bäst kan träna och förbereda din hund så att den verkligen kommer uppskatta sin uppgift.

Vår förhoppning är att boken ska vara till stor hjälp för dig som är nybörjare, men att även du som redan ställer ut din hund en hel del ska hitta guldkorn att ta vara på. Oavsett om din fyrbenta vän är kortbent eller långbent, strävpälsad, långpälsad eller naken. Oavsett om öronen står upp eller hänger ner, eller om den har kort eller lång svans. Med rätt förutsättningar kommer ni känna er oslagbara.

Specialsökboken

Alla hundar älskar att använda nosen! Tack vare det unika band som finns mellan hund och människa kan de hjälpa oss att finna preparat som aktivering, i provform eller i samhällets tjänst. Specialsök handlar om att hunden söker, hittar och markerar en viss etikett, något som alla hundar kan lära sig. Duon bakom succéboken Nosework – allt du behöver veta, delar här med sig av sina bästa tips på hur du kan börja träna specialsök och hur du kan gå vidare.

Specialsökboken ger dig allt från grundträning med den lilla valpen till mer avancerade övningar för dig som tänker arbeta professionellt med din specialsökhund. Här finner du metoder för att lära hunden arbeta för sin belöning, hur du tränar in etiketter och flera sätt att få en oslagbar markering. Boken täcker också in andra viktiga moment som funktionslydnad, doftteori, uthållighetsträning och dirigering. Du får även tips på sökstrategier och hur du kan ta dig an ett sökområde på prov eller i tjänst. I denna gedigna bok kan du dessutom läsa om hundförare med specialsök som yrke och förare som deltar på prov i specialsök som delar med sig av sina kunskaper.

Specialsökboken passar dig som vill fördjupa dig i specialsökträning oavsett om du siktar på prov, tjänst eller aktivering. Du kommer få mängder av tips och träningsmetoder, allt tydligt illustrerat med hjälp av Jenny Jurnelius vackra fotografier. Britt Nylund arbetar operativt som sökhundförare med inriktning på skadedjur och narkotika. Helena Lindhe arbetar som gymnasielärare på hundgymnasium. De har en bred och mångårig erfarenhet av hundträning, utbildning, kursverksamhet och andra aktiviteter med nosarbete som främsta innehåll.

Recensioner av våra böcker

Hundsport nr 2 2020

Första boken från nystartade Kunglia Hundars förlag är en snygg guide till hur man gör succe på hundutställning oavsett hundras. Vilka regler gäller? Hur går bedömningen till? Vad tittar domarna på? Författarna, båda erfarna hundinstruktörer avslöjar också sina favoritknep.

Hundetablissemanget 2020-01-03

Det här är en bok för alla, van som ovan hundutställare. Den passar en totalt ny hundägare med en vision att kanske ställa ut sin hund någon gång och för dem som år efter år roat sig med utställning.
Detta är ungefär som det står skrivet om boken i reklamen och på bokens baksida, men det är också sant. Författarna har med många olika rubriker och ändå fått med det som är viktigast att veta om just de ämnen de valt att belysa.
I boken kan du läsa om allt du behöver tänka på inför en utställning och vad det är bra att packa inför utställningsdagen, men också hur bedömningen går till. Här finns tips på hur du ska träna din hund för att göra ett fint intryck i ringen. De förklarar hur du bör tänka när du tränar och varför är just de sakerna bra att lära hunden.

All träning är baserat på ny forskning, klickerträning i första hand. Du får grunden i en hel del saker hunden och hundföraren bör kunna. Till exempel klickerträning och miljöträning. Författarna förklarar vad du ska tänka på angående pälsvården och varför vissa hundar är ”inklädda” när de kommer till utställningen.
Allt är enkelt förklarat, jag tror att en förstagångshundägare med en liten valp förstår vad författarna menar samtidigt som även den erfarne har utbyte av boken. De små citaten från utställares bästa minnen är väldigt roliga att läsa och även de frågor uppfödare och domare svarar på.
Faktarutor ger övergripande information och den som vill uppdatera minnet kan leta upp rätt kapitel och kolla dessa. I några kapitel har Tina och Helena hänvisat till Youtube eller andra författare och deras böcker, vilket är mycket ödmjukt.
Boken illustreras av många fina bilder och den som är intresserad av utställning rekommenderas att läsa den.
Hundetablissemanget/ Ingela Andersson